В ОНАХТ видана колективна монографія в області Індустрії 4.0

В жовтні минулого 2020 року в ОНАХТ з великим успіхом пройшла XIII міжнародна науково-практична конференція «Інформаційні технології та автоматизація — 2020» (128 доповідей!). Вона показала, що інтерес дослідників, науковців, викладачів вишів до таких специфічних галузей, як Інформаційні технології, Автоматизація різних процесів, Робототехніка, Штучний інтелект — з кожним роком посилюється. В цьому немає нічого дивного — перераховані галузі знань знаходяться на передових рубежах технічного прогресу.

Конференція також показала все зростаючий інтерес наукового IT-кластеру до діяльності в перерахованих напрямках Одеської національної академії харчових технологій. Цьому сприяють численні івенти, що проводяться в ОНАХТ, — Міжнародні та Всеукраїнські щорічні наукові конференції «Комп’ютерні ігри та мультимедіа як інноваційний підхід до комунікації», «Інформаційні технології та автоматизація» «Стан, досягнення і перспективи інформаційних систем і технологій», «Алгебраїчні та геометричні методи аналізу», фінали Всеукраїнських студентських олімпіад з Автоматизації, Комп’ютерних ігор, Робототехніки, Програмування ASM, Інформатиці (серед школярів), робототехнічні турніри Roborace, Міжнародний студентський конкурс «Black Sea Science 2021», створення регіонального центру «Індустрія 4.0» на базі лабораторії MiRONAFT, Всесвітні Хакатони Global Game Jam, видання двох наукових журналів «Автоматизація технологічних і бізнес-процесів» і «Праці міжнародного геометричного центру» …

У конференції «ІТіА-2020» взяли участь понад 200 науковців, викладачів, аспірантів, студентів та фахівців, які працюють в різних галузях промисловості з України, Казахстану, Білорусі, Польщі, Німеччини, Молдови. В цей івент внесли свою наукову долю представники 47 вишів і організацій. Очевидно, що учасники визнали майданчик обміну думками в ОНАХТ в області інформаційних технологій і автоматизації досить привабливим і таким, що заслуговує довіри.

Однак прослуховування і обговорення доповідей не задовольнило інтерес резидентів конференції до взаємного обміну інформацією, було внесено пропозицію створити монографію за підсумками роботи «ІТіА -2020», в якій бажаючі змогли б більш детально і доказово розповісти про свої дослідження. Організатори конференції підхопили цю ідею і взяли на себе підготовку колективної наукової праці.

Кілька місяців переговорів, пересилання статей, редакції, верстки, уточнень, зауважень, виправлень, співбесід у видавництві — і ось монографія під назвою «На шляху до Індустрії 4.0: інформаційні технології, моделювання, штучний інтелект, автоматизація» готова! Колективна монографія за загальним керівництвом С.В.Котлика побачила світ в одеському видавництві «Астропринт», все її 544 сторінки присвячені проблематиці тем, пов’язаних з поняттям Індустрія 4.0, які найбільш розвиваються і обговорюються в даний час.

У написанні 4 розділів книги взяли участь 66 авторів, які представляють такі організації, як Українська академія друкарства, Одеський національний політехнічний університет, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Вінницький національний технічний університет, Національний університет «Львівська політехніка», Львівський торгово-економічний університет, Чорноморський національний університет ім. Петра Могили, Національна металургійна академія України, Інститут кібернетики імені В.М. Глушкова НАН України, Національний університет кораблебудування ім. адм. Макарова, Одеський технічний коледж ОНАХТ, Одеська національна академія харчових технологій. Причому авторами були як доктори і кандидати наук, так і студенти, які тільки починають свій шлях в науку.

Спектр тем, висвітлених у монографії, надзвичайно широкий — розпізнавання музичних композицій і об’єктів заданого класу на зображеннях, використання 3D-сканерів ніг і аналіз 3D-body сканерів, ігровий штучний інтелект в комп’ютерних іграх і підвищення продуктивності в операційних системах, вплив нейронних мереж на достовірність прогнозу дрейфу судна, автоматизація процесів планування в інформаційних системах, моделі чинників прототипування WEB-ресурсу, онлайн-навчання користувачів інформаційно-аналітичних систем, пілотний проект впровадження змішаного навчання та інші. Слід зазначити, що кілька статей увійшли в монографію англійською мовою, що є хорошим посилом для того, щоб інтенсифікувати обмін думками між вченими різних країн.

У монографії проаналізовано і узагальнено рівень сучасного стану розвитку інформаційних технологій, комп’ютерного та математичного моделювання, автоматизації процесів управління, штучного інтелекту, робототехніки, розпізнавання образів, 3D-прототипування, електромеханіки, мехатроніки — практично всіх напрямків, що об’єднуються терміном Індустрія 4.0 Результати досліджень, які опубліковані в монографії, являють собою своєрідний зріз сучасного стану справ в перерахованих областях знань, які можуть допомогти як фахівцям, так і студентам вишів скласти загальну картину розвитку інформаційних технологій та пов’язаних з ними питань. Ця інформація може бути використана для вирішення широкого кола проблем в зазначених розділах, що виникають як у навчальному процесі, так і в дослідницькому і науковому планах.