Заняття студентів першого курсу факультету комп`ютерних систем та автоматизації в Музеї-лабораторії обчислювальної техніки та інформатики

«Краще один раз побачити, ніж сто разів почути» — цю народну мудрість легко можна застосувати до занять групи А10.

Студенти першого курсу факультету комп`ютерних систем та автоматизації, які 14.09.18 р. дізналися багато нового на заняттях у навчальній лабораторії «Музей обчислювальної техніки та інформатики», яка почала функціонувати рік тому в нашій академії.

У дисципліні «Комп’ютерні технології та програмування», яку вони проходять на першому курсі, кілька тем присвячені історії розвитку обчислювальної техніки і внутрішнього устрою комп’ютерів, однак їх вивчення навіть із застосуванням електронних засобів навчання на лекціях не дає належного ефекту — він досягається в повній мірі тільки в тому випадку, якщо нутрощі комп’ютерів можна пощупати, подивитися, вивчити на власні очі досконально.

Студенти дві пари провели в музеї-лабораторії на Дворянській, 1/3, і цей час цілком був присвячений світу обчислювальної техніки — студенти самі побачили експонати, що розповідають про минуле обчислювального обладнання, спробували на ньому попрацювати (ну де б вони змогли зробити обчислення з допомогою логарифмічної лінійки, покрутити ручку арифмометра «Фелікс», запустити один з перших вітчизняних ПК «Іскра-1020» або пограти на легендарному ПК «Сінклер»?).

Студенти прослухали пояснення керівника музею Б.А. Рибалова, вивчили і порівняли характеристики сучасних материнських плат, процесорів, лінійок пам’яті, жорстких дисків, багатьох периферійних пристроїв, побачили діючий макет комп’ютера в розрізі, дізналися ази виявлення несправностей і налагодження обчислювальної техніки. Такі заняття дозволяють дати першокурсникам широке початкове уявлення про світ комп’ютерів, їх використання та переваги, близько показати інструмент, який вони використовуватимуть в процесі всього свого навчання в академії і в майбутній

професійній діяльності.