Наука в інституті

Навчально-науковий інститут комп’ютерних систем і технологій «Індустрія 4.0» ім. П.М. Платонова з’єднує кафедри двох факультетів  «Автоматизації та робототехніки» (АтаР) і «Комп’ютерної інженерії, програмування і кібербезпеки» (КІПіК). На кафедрах інституту працює більше 15 професорів-докторів наук і понад 50 кандидатів наук, які входять в наукову еліту Одеси і України. Щорічно в інституті захищається кілька кандидатських дисертацій.

 

Кафедри інституту:

Інформаційних технологій і кібербезпеки  http://www.kit.ontu.edu.ua/

Автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем https://www.aip.ontu.edu.ua/

Комп’ютерної інженерії https://www.ced.ontu.edu.ua/

Електромеханіки та мехатроніки http://www.elmex.onaft.edu.ua/

Фізико-математичних наук  http://vm.ontu.edu.ua/

Фізичної культури і спорту http://sport.ontu.edu.ua/

 

Напрями наукових досліджень інстутута:

Автоматичне управління технологічними процесами;

Штучний інтелект і автоматизація робототехнічних систем;

Підвищення ефективності функціонування мереж наступного покоління;

Математичне моделювання та інформаційні технології;

Програмна підтримка моніторингу інформаційних веб-ресурсів;

3D моделювання та комп’ютерна графіка;

Сучасні системи управління електроприводами промислових установок;

Дослідження геометричних, алгебраїчних та фізико-технологічних структур;

Розробка сучасних компютерних ігор;

Створення та підтримка баз даних різного призначення;

Розвиток інформаційно-керуючих технологій: технічна база, програмне забезпечення, мережі.

 

Вчені інституту:

В інституті працюють такі відомі вчені, як професори Віктор Хобін, Валерій Плотніков, Сергій Артеменко,   Валерій Швець,   Олександра Сергєєва,  Сергiй Федосов, Василь Задорожний,  Віктор Єгоров, Петро Осадчук .

 

Наукові заходи інституту:

На базі кафедр інституту щорічно проводяться наукові конференції, на яких співробітники та студенти можуть презентувати результати своїх наукових досліджень:

Міжнародна наукова конференція «Алгебраїчні та геометричні методи аналізу»;

Міжнародна науково-практична конференція «Інформаційні технології та автоматизація»;

Всеукраїнська науково-технічна конференція молодих вчених і студентів «Стан, досягнення і перспективи інформаційних систем і технологій».

Всеукраїнська науково-технічна конференція молодих вчених, аспірантів і студентів «Комп’ютерні ігри та мультимедіа як інноваційний підхід до комунікації»

 

В інституті видаються наукові журнали «Автоматизація технологічних і бізнес-процесів» і «Роботи міжнародного геометричного центру», де публікуються статті як молодих вчених, так і корифеїв вітчизняної і закордонної науки. Рішенням Міністерства освіти і науки журнали у  році включені до Переліку наукових фахових видань України — Список Б. Видання «Праці міжнародного геометричного центру» у 2019 році прийнято на індексування наукометричної базою Scopus. Портфель статей досить великий, все журнали виходять у встановлені терміни.

 

Наукові школи:

На кафедрі автоматизації технологічних процесів і робототехнічних систем існує наукова школа: «Моделювання та оптимальне керування технологічними процесами зберігання і переробки сільськогосподарської сировини». Рік заснування – 1960, кількість підготовлених докторів наук — 9, кандидатів наук — 56, навчалося аспірантів — 97, очолює в даний час — професор Хобін Віктор Андрійович.

На кафедрі Фізико-математичних наук існує наукова школа: «Розробка технології виготовлення та дослідження фізико-хімічних, технічних і експлуатаційних характеристик нових функціональних матеріалів і покриттів», яку очолюють в даний час — професори  Сергій Федосов, Оолександра Сергєєва.

 

Підготовка наукових кадрів:

Кількість працюючих над кандидатськими дисертаціями — 33 особи;

Працюють над докторськими дисертаціями — 9 осіб;

Кількість студентів, які беруть участь у науковій діяльності — 167.

 

Лабораторії інституту:

Науково-дослідна лабораторія Мехатроніки і робототехніки

Лабораторія метрології, технологічних вимірювань і приладів

Лабораторія електроніки і мікропроцесорної техніки

Лабораторія промислових контролерів і САПР

Лабораторія теорії автоматичного управління

Лабораторія 3D-моделювання та комп’ютерної графіки

Навчально-наукова лабораторія «Музей обчислювальної техніки та інформатики»

 

Науково-дослідна лабораторія Мехатроніки і робототехніки:

Офіційний навчальний центр компаній Festo і Camozzi.

Член Асоціації підприємств промислової автоматизації України (АППА).

Член Асоціації робототехніки України.

Лабораторія в 2017 році отримала статус «FabLab» (всього їх на Україні 5), тепер офіційно називається FabLab MiRONAFT. Лабораторія зі статусом «FabLab» — це лабораторія — майстерня, що пропонують всім бажаючим можливість виготовляти необхідні їм деталі на верстатах з ЧПУ. Статус FabLab також дає доступ до пулу безкоштовних ліцензій на спеціальне, дороге ПО (Autodesk і SolidWorks).

У 2017 році виграла грант EDUNet від компанії PhoenixContact і отримала обладнання на загальну суму на 4,5 тисячі євро: висококласні стенди лабораторних робіт для вивчення сучасних контролерів.

У 2018 році на базі лабораторії Мехатроніки і Робототехники FabLab MiRONAFT ОНАХТ відкритий один з чотирьох в Україні Регіональних центрів «Індустрія 4.0», який об’єднує промислові підприємства, IT-компанії і виші регіону.

У голосуванні одеської громадськості в 2018 році переміг проект «#MiRONAFT — FabLab лабораторія для кожного» під номером 2018-1797 з бюджетом майже в 4,3 млн.грн. Проект передбачає створення високотехнологічної лабораторії на базі Одеської національної академії харчових технологій, відкритої для кожного зацікавленого, з можливістю вивчення сучасних технологій робототехніки, інженерії та мейкерства.