ОНАХТ приймала учасників Міжнародного Кубка Векуа з програмування

Проведення в Одеській національній академії харчових технологій різного роду змагань, пов’язаних з інформаційними технологіями, стає доброю традицією.

У 2018-2019 навчальному році це — III (обласний) етап Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформаційних технологій, фінал Всеукраїнської студентської олімпіади з програмування у другій групі для вузів за форматом міжнародних змагань ACM ICPC, фінальний етап XXXII Всеукраїнської учнівської олімпіади з інформатики, Всесвітній хакатон Global Game Jam 2019 по розробці комп’ютерних ігор, ХІХ Всеукраїнська науково-технічна конференція молодих вчених, аспірантів і студентів «Стан, досягнення і перспективи інформаційних систем і технологій», Міжнародна наукова конференція «Алгебраїчні та геометричні методи аналізу», II фінальний етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології», круглий стіл «Створення регіональної екосистеми промислових хайтек. Взаємодія ВНЗ з ринком в Одеському регіональному центрі «Індустрія 4.0» на базі ОНАХТ, фінальний етап Всеукраїнської студентської олімпіади з дисципліни «Робототехніка», XI Міжнародна науково-практична конференція «Інформаційні технології та автоматизація», відкритий Одеський чемпіонат зі створення комп’ютерних ігор GameDave Open Cup Odessa… І це ще не весь список… Багато з цих івентів збирають десятки і сотні однодумців (в основному студентів вишів) з усієї України, небайдужих до просування в життя IT-технологій, об’єднаних сьогодні в ємну назву «Індустрія 4.0».

В багатьох з цих змагань представники ОНАХТ стають переможцями і призерами, але навіть якщо удача обійшла їх сьогодні стороною, загальний успіх — просування нашої академії в лідери в області IT — завжди безсумнівний. Міністерство освіти і науки все частіше довіряє нам проведення масштабних заходів Всеукраїнського діапазону, все частіше приходять до нас представники IT-фірм за випускниками і студентами старших курсів із запрошеннями на роботу, все частіше ОНАХТ згадується в ЗМІ як місце проведення різних подій, пов’язаних з комп’ютерними технологіями .

Ось і недавно, 25-26 травня 2019 року, в Одеській національній академії харчових технологій пройшли міжнародні змагання з програмування — Кубок Векуа, які проходять за правилами студентської першості світу з програмування ACM ICPC і є важливим етапом підготовки до першості світу українських студентів. В Україні таких локацій, крім нашого міста, ще три — Ужгород, Харків, Вінниця. Відмінністю цього Кубка є те, що він не обмежує склад учасників ніякими рамками. Тут можуть змагатися і школярі, і студенти, і ветерани, які вже давно закінчили навчальні заклади, і професіонали — представники IT-компаній. При цьому кожен з бажаючих взяти участь в Кубку повинен був вибрати один з чотирьох міст, визначених організаторами. Нашу академію відвідали програмісти з Одеси (студенти ОНАХТ, національного університету імені Мечникова), Києва, Умані, Херсона, Миколаєва. ОНАХТ представляла команда ONAFT_BugsBunny (Барткова С., Солотін Є., Шведун О., тренер – доцент кафедри ІТКБ ОНАХТ Антонова А.Р.).

Змагання проходили в два тури — особистий (25.05.2019) і командний (26.05.2019). За правилами проведення Кубка команда може складатися з 2-х або 3-х чоловік і включати до свого складу одночасно студентів, школярів і професійних програмістів. Кожен учасник мав можливість взяти участь в обох або тільки в одному з турів.

Наша академія вже в четвертий раз приймає у себе ці престижні міжнародні змагання імені Іллі Векуа. Грузія 13 років організовує ці масштабні змагання, причому не тільки в кавказьких країнах, а й залучає до цього заходу багато інших країн (Білорусь, Киргизія, Казахстан, Росія, Латвія, Польща та ін.). Організаторами Кубка Векуа є Міністерство спорту і молодіжних справ Грузії, Асоціація підтримки програмування (Грузія), Сухумський державний університет в Тбілісі, Грузинський технічний університет. Традиційно за Кубок Векуа в цьому році змагалися команди Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Росії та України.

Ілля Несторович Векуа — відомий радянський вчений-математик і механік, який спеціалізувався на вирішенні завдань математичної фізики. Векуа був чудовим організатором науки — перший ректор Новосибірського державного університету, ректор Тбіліського державного університету, академік Академії наук СРСР, президент Академії наук Грузинської РСР. Нащадки шанують пам’ять великого вченого — поряд з меморіальними дошками в Новосибірську і Грузії, його ім’я носить Інститут прикладної математики Тбіліського університету і міжнародні змагання з програмування.

Цього року Кубок зібрав 97 команд, з них на майданчику ОНАХТ зареєструвалися і змагалися 15 команд, а на наступний день в індивідуальному заліку змагалися 124 учасники, з них 24 — на одеській локації.

В одеській локації в командних змаганнях кращий результат показала команда ветеранів (29 місце), яка вирішила 7 задач з 12, наша команда вирішила 3 завдання, в індивідуальному кращий результат у студента ОНУ Масальского з 4 завданнями з 11 (48 місце).

Незважаючи на те, що великих перемог учасники одеської локації не завоювали (до речі, абсолютним переможцем Кубка Векуа в минулому році був Євген Задорожний — учасник, який змагався в ОНАХТ), ці змагання залишили свій слід як в плані популяризації нашої академії в IT, так в пам’яті учасників і вболівальників (в цьому році в Кубку Векуа брав участь навіть абітурієнт, що прийшов до приймальної комісії на Дворянську, 1/3). Судіть самі — ось список університетів, які проводять ці змагання в 2019 році:

  • Тбіліський державний університет;
  • Санкт-Петербурзький державний університет;
  • Московський державний університет;
  • Вінницький національний технічний університет;
  • Одеська національна академія харчових технологій;
  • Ужгородський національний університет;
  • Харківський національний університет радіоелектроніки.

Чи не правда, чудова компанія? Ось тому так важливо долучатися до проведення Міжнародних змагань в області інформаційних технологій, в тому числі з програмування. Як написав Андрій Станкевич, тренер однієї з петербурзьких команд: «За програмуванням майбутнє: в кожному будинку є величезна кількість програмованих пристроїв, і ці технології продовжують проникати в усі сфери нашого життя. Так само, як інженери в Радянському Союзі, програмісти знаходяться зараз на вістрі науки і техніки. Змагання з програмування стають все більш популярним і видовищним видом спорту, і майбутнє у нього дуже багатообіцяюче».