Організація студентського конкурсу Black Sea Science 2021

Ось і завершився Міжнародний конкурс студентських наукових робіт «Black Sea Science 2021», причому в цьому році на його проведення наклалися всі неприємності, пов’язані з пандемією COVID-19. Цей конкурс щорічно (вже в четвертий раз) проводиться на базі Одеської національної академії

харчових технологій за підтримки МОН України під егідою організації Black Sea Universities Network — об’єднання закладів вищої освіти Чорноморського регіону. Black Sea Science спочатку замислювався як змагання для студентів країн саме Причорноморського басейну, але швидко переріс ці рамки, участю в ньому зацікавилися країни багатьох інших регіонів. У минулому 2020 року на це змагання було подано 202 роботи, в тому числі 57 робіт з 29 зарубіжних університетів.

Коли організатори конкурсу 2021 року в номінації «Інформаційні технології, автоматизація і робототехніка» приступили до його підготовки, стало зрозуміло, що необхідні якісь нові кроки, щоб залучити іноземних учасників. На Україні про конкурс вже знали, Міністерство освіти і науки про нього щорічно сповіщало більшість вишів, а ось за кордоном … Міжнародне конкурсне журі в номінації IT вийшло зібрати по особистим зв’язкам (до нього ввійшли представники Польщі, Анголи, США, Беніну, Грузії, Азербайджану, Білорусії, Казахстану і України), а ось запрошення потенційних учасників наштовхнулося на відомі складності, тут звернення до знайомих не зробили би велику популярність конкурсу.

Головне — і в світі, і, зокрема, в Європі, існує величезна кількість змагань і заходів в області IT, і не загубитися серед них було справою непростою (для прикладу наведемо сервіс https://studentcompetitions.com/, в якому сьогодні містяться відомості про 444 студентських діючих конкурсах в області дизайну, інженерії, бізнесу — до речі, найпоширенішим призом у них є $ 1000). Істотною підмогою в підготовці нами конкурсу стало всемірне використання мережі Інтернет, знання мережевого маркетингу і принципів дії пошукових програм і поштових електронних клієнтів.

З самого початку було зрозуміло, що головне — це оповістити про наш конкурс ті закордонні навчальні заклади, які зацікавлені в підготовці студентів саме в області IT, автоматизації та робототехніки, причому запрошення повинно було зацікавити молодих людей, які могли і не чути про ОНАХТ та Одесу. Ми підготували текст, в якому постаралися пояснити потенційним учасникам, що проба сил в змаганні з однолітками — це необхідна умова становлення вченого, фахівця, дослідника, що студентська IT наука в Україні і ОНАХТ розвивається швидкими темпами.

Знайти електронні адреси профільних університетів — це розв’язувана технічна проблема (ми скористалися ресурсом Glunis — глобальним всесвітнім каталогом університетів https://www.glunis.com/, який підтримує в актуальному стані відомості про 440 237 університетів з 241 країни). Ми відібрали сотні електронних адрес кафедр, факультетів та інститутів, які могли б бути потенційно зацікавлені в участі в Black Sea (природно, розуміючи, що представники University of Oxford навряд чи будуть в ньому брати участь). Однак тепер потрібно було достукатися до них, а тут чатувала нас ще одна перешкода — жоден поштовий клієнт, включаючи найпоширеніших в Україні — Gmail і UkrNet, не дозволить розсилати листи в такій кількості з одного джерела — великий ризик отримати бан, тобто втратити можливість розсилати і приймати електронні листи. Ця проблема була вирішена за допомогою компанії DashaMail — маркетингового додатку, який спеціалізується на email-розсилках у великих обсягах.

Також упор був зроблений на оперативну роботу з кожним потенційним учасником — всі вони своєчасно отримували відповіді на свої листи, питання, прохання. Не всі університети, звичайно, відповідали на листи, але виявилося, що досить багато іноземних навчальних закладів зацікавлені в просуванні подібних конкурсів серед своїх студентів. Ми придбали чимало соратників, зав’язали взаємовигідні діалоги (загальний інтерес — студентські IT конференції, принципи сучасного дистанційного навчання, можливі обміни викладачів і студентів).

Таких «помічників» було багато, запрошення на конкурс в номінації IT розмістили на своїх сайтах University of Colombo School of Computing https://pgvle.ucsc.cmb.ac.lk/mod/forum/discuss.php?d=818, Білоруський державний університет http://fpmi.bsu.by/main.aspx?guid=48061, університет «св. Климентія Охридский» Бітола (Македонія) https://www.fikt.uklo.edu.mk/news/invitation-to -participate-in-an-international-student-it-competition/, Лодзська політехніка, Польща http://www.najlepszestudia.pl/Zaproszenie_do_udzialu_w_konkursie_miedzynarodowym_na_najlepszy_naukowy_artykul_studencki,5,2988, Universidade de São Paulo, Бразилія (переклад на португальську) http://www.usp.br/internationaloffice/index.php/destaques/blackseascience2021/, Університет в Крагујевцу, Сербія (переклад на сербську) http://www.razvojkarijere.kg.ac.rs/article/konkursi/medjunarodno-takmicenje- studentskih-istrazivackih-radova-ukrajina.html, Silesian University of Technology, Faculty of Mechanical Engineering (Польща) http: //mt.polsl.pl/miedzynarodowy-konkurs-studenckich-prac-naukowych-black-sea-science-2021/, International University (Казахстан) https://iitu.kz/ru/events/black-sea-science-2021 / і багато інших.

Вдалося зацікавити також деякі національні проекти: Керівництво з розвитку студентської кар’єри (Боснія) https://www.najstudent.com/vesti-i-desavanja/medjunarodno-takmicenje-studentskih-istrazivackih-radova-ukrajina-black-sea-science-2021-11308, Глобальна платформа для взаємодії студентів з компаніями (Індія) https://dare2compete.com/o/black-sea-science-2021-odessa-national-academy-of-food-technologies-141865, Всесвітній сайт студентських змагань https://studentcompetitions.com/competitions / black-sea-science-5fdcf5d1b7938.

В результаті на конкурс «Black Sea Science 2021» в номінації «Інформаційні технології, автоматизація і робототехніка» надіслали 69 робіт (!) (в минулому році 48), з них 28 іноземних робіт (!) (в минулому році 6). Слід також зазначити, що спочатку проводиться реєстрація на конкурс, і тільки потім надсилаються самі роботи. І ось, що дивно — на конкурс було зареєстровано 11 учасників з Індії з різних університетів, але жоден з них не надіслав роботу — потрібно розбиратися …

В цілому, крім популяризації студентської науки конкурс «Black Sea Science 2021» став дуже хорошою рекламою нашої академії, адже про неї дізналися (надсилали листи, питання, відгуки) у В’єтнамі, Сінгапурі, Індії, Пакистані, Мексиці, Узбекистані, Македонії, Австралії … Ми набули безцінного досвіду, думається, конкурс в наступному році буде ще успішнішим!