Проведення в ОНАХТ студентській конференції з IT в дистанційному форматі

Давно прийнято науковою громадськістю в усьому світі, що конференція — невід’ємна частина організації наукового пізнання,

це захід, де вчений може поділитися своїми досягненнями з колегами, отримати інформацію про нові тенденції в своїй галузі знань, дізнатися про стан справ у «конкурентів». Практика показує, що особисте спілкування, можливість почути доповіді колег і реакцію на ці доповіді інших фахівців дають потужний імпульс для розвитку нових ідей. Особливо такий обмін думками важливий для молодих вчених та студентів, які роблять перші кроки в науці.

В Одеській національній академії харчових технологій 21-22 квітня 2020 року було проведено ХХ Всеукраїнська науково-технічна конференція молодих вчених, аспірантів і студентів «Стан, досягнення і перспективи інформаційних систем і технологій». На відміну від попередніх років, нинішнє зібрання через карантин було проведено в дистанційному форматі з допомогою комп’ютерних програм створення відеоконференцій Zoom і Teams.

Формат цієї молодіжної зустрічі в умовах карантину не завадив проявити підвищену увагу до цієї конференції співробітників організацій зі всієї України. До оргкомітету прийшла рекордна кількість тез доповідей — 165! Участь в цьому заході захотіли прийняти не тільки ВНЗ, а й наукові установи (є навіть учні ліцеїв, що розпочинають свою дорогу в науці), не тільки початківці вчені, а й титуловані фахівці в області IT, кандидати та доктори наук. Список організацій — учасників конференції налічує 36 позицій, починаючи від Київського національно університету імені Тараса Шевченка і закінчуючи Ізмаїльським політехнічним ліцеєм (від співробітників нашої академії прийшла теж рекордна кількість доповідей — 73). Приєдналася до наукового зібрання і Білорусія в особі вчених Академії управління при Президентові Республіки Білорусь і Білоруського державного економічного університету (4 доповіді).

Після проведення конференції в відеоформаті з’ясувалося, що кількість доповідачів і слухачів online-засідань набагато більша, ніж при проведенні звичайного саміту (це і зрозуміло, тому що далеко не всі можуть приїхати у відрядження поспілкуватися з колегами). Віддалене (іноді і анонімне) спілкування з доповідачами сприяє «розкріпаченню» молодих вчених, вони вже не соромляться ставити питання за темами, які їм незрозумілі.

Пленарне засідання конференції відбулося 21.04.20 в 10.00 за допомогою програми Zoom (модератор Котлік С.В.). На ньому виступили професора Романюк О.М. (ВНТУ), Артеменко С.В. (ОНАХТ), декан факультету КІПіКЗ ОНАХТ Шестопалов С.В., які представили оглядові доповіді про проблеми веб-дизайну, ігровій комп’ютерній індустрії і про виклики, які стоять перед комп’ютерною інженеріею. Конференцію від імені адміністрації ЗВО-організатора вітала проректор на науковій роботі ОНАХТ Поварова М.М.

На пленарному online-засіданні були присутні близько 60 осіб (точну цифру важко назвати, тому що хтось залишав трансляцію, а хтось, навпаки, підключався, це відбувалося практично непомітно для інших). Хоча дехто заходив в Zoom не під своїм ім’ям, а під анонімним аватаром, але все одно організаторам було видно, що досить велика частина присутніх — не з нашої академії, що, звичайно, втішно — тому що мета конференції — обмін інформацією між молодими вченими з усієї України.

Професор Романюк О.М., завідувач кафедри програмного забезпечення Вінницького національного технічного університету, розповів в online-режимі про нове програмне забезпечення, яке використовується при створенні комп’ютерної графіки, про успіхи ВНТУ в WEB-дизайні, про нові конкурси в цієї цікавої області інформаційних технологій. Доповідь Артеменко С.В. містила огляд про проблеми, що стоять перед комп’ютерною інженеріею, про необхідність управління величезною кількістю інформації, що надходить (обсяг обчислюється квінтильйонами байтів!), робототехнічними системами і Інтернетом речей, про перспективи штучного інтелекту. Шестопалов С.В. поділився своїми думками про те, що ігрова комп’ютерна індустрія нагадує індустрію моди — щороку з’являються нові тренди, і вони стають практично обов’язковими для розробників ігор. Розбір трендів 2020 року обійняв близько півгодини, настільки доповідь вийшла цікавою для аудиторії.

Секція конференції з Комп’ютерної інженерії (модератором якої був  Артеменко С.В.) розпочала свою роботу 22.04.20 в 11.00 за допомогою програми віддаленого спілкування Teams. Присутні (близько 40 осіб) прослухали цікаві доповіді, присвячені: розробці засобу перетворення плану будівлі в 3D-модель на пристрої ANDROID; створення пересувної Smart-платформи для реалізації сценаріїв з моніторингу стану приміщення; особливостям розробки комп’ютерних ігор в різних жанрах; аналізу сучасних можливостей технологій доповненої реальності для мобільних пристроїв. Бурхливе обговорення викликала доповідь про розробку способів обліку кількості людей в будівлях за даними відеоспостереження, що була представлена співробітниками Одеського національного університету імені І.І.Мечникова, тому що це практично закінчений стартап, реалізація якого може принести величезну користь.

У секції по Комп’ютерним наукам (модератор Ольшевська О.В.), яка приступила до роботи 22.04.20 о 12.00 за допомогою програми Zoom (близько 50 осіб присутніх), були заслухані доповіді, пов’язані з розробкою програм-органайзерів, створенням мобільних додатків для пошуку зниклих тварин; з дослідженнями систем моделювання поширення інформації в соціумі на базі клітинних автоматів; з проектуванням програмного забезпечення відкритого наукового порталу; з автоматизацією діяльності вченої ради ОНАХТ і багатьма іншими темами. Формат відео зустрічі сприяв живому обговоренню багатьох доповідей учасниками.

Оргкомітетом конференції був підготовлений збірник тез доповідей, який був висланий всім учасникам (він вийшов настільки об’ємним, що довелося його розділити на 2 частини, по секціях). Розкид тем, які піднімаються в збірнику, величезний — багато доповідей присвячені використанню інформаційних технологій в освіті України; розробка методів захисту інформації та різних додатків для мобільних пристроїв теж зайняла уми багатьох молодих вчених; багато присвятили свої повідомлення застосуванню IT в медицині (особливо багато таких доповідей від співробітників Харківського національного університету радіоелектроніки).

Учасники конференції відзначили високий рівень організації заходу та доповідей, їх значущість для подальших досліджень в області інформаційних технологій. Дуже багато вдячних відгуків прийшло по електронній пошті вже після закінчення роботи конференції, в яких зазначалося, що формат відео — не перешкода для зустрічей молодих вчених, а, навпаки, інструмент для їх зближення!