Публікація робіт переможців конкурсу «Black Sea Science 2020» у напрямку IT в європейському науковому журналі

Студентська наука — це один з найважливіших етапів підготовки сучасних фахівців в будь-якому вищому навчальному закладі будь-якої країни.

Залучення студентства до наукових досліджень дозволяє не тільки закріпити той матеріал, який молоді люди отримують на лекціях і лабораторних роботах, а й розсунути їх горизонти пізнання, привчити до самостійного мислення.

Звичайно, в наше століття швидких комунікацій дуже важливою є можливість поділитися своїми науковими досягненнями з однодумцями, безпосередньо порівняти свій рівень досліджень з однолітками (в тому числі і закордонними), визначити найбільш значущі напрямки розвитку науки та інженерії. Цьому і служить Міжнародний конкурс студентських наукових робіт «Black Sea Science», який щорічно (вже в четвертий раз) проводиться на базі Одеської національної академії харчових технологій за підтримкою Міністерства освіти і науки України під егідою організації Black Sea Universities Network.

Конкурс набирає силу, все більше учасників приєднується до цього своєрідного змагання на кращу студентську роботу (у 2020 році на конкурс було подано 202 (!) роботи, для порівняння — в 2019 році тільки 142). У напрямку конкурсу «Інформаційні технології, автоматизація і робототехніка» (IT) в 2020 були надіслані 48 робіт з 32 вищих навчальних закладів, як українських, так і зарубіжних. У відповідності з положенням і регламентом роботи конкурсу журі напрямку IT відібрало 12 призових робіт, які отримали найбільшу кількість балів. Всі переможці отримали дипломи відповідній номінації, публікацію своїх робіт в електронному збірнику, підготовленому нашою академією.

Але у напрямку IT була ще одна «родзинка на торт» — кращі 8 робіт були відібрані редакційною колегією наукового журналу Central European Researchers Journal (Ceres, http://ceres-journal.eu, Словаччина, ISSN: 2453-7314), і рекомендовані до безкоштовної публікації в цьому виданні. Тематика статей журналу Ceres надзвичайно різноманітна і в основному збігається з проблематикою нашого конкурсу: Цифрова обробка сигналів, Системи і мережі зв’язку і управління, Апаратні і програмні рішення, Телемедицина і віддалений моніторинг, Системи тестування та відмовостійкість, Надійність програмного забезпечення, Штучний інтелект, Інтелектуальний аналіз даних, Освіта та електронне навчання, Математичне моделювання інженерних і екологічних процесів, Інформаційні технології в прикладних областях. Цей міжнародний науковий журнал, що рецензується, видається з 2015 року за підтримки проекту «Центр передового досвіду для молодих дослідників (CERES) — 544137-TEMPUS-1-2013-1-SK-TEMPUS-JPHS».

Журнал є майданчиком для публікації результатів роботи студентів, аспірантів і молодих дослідників. Усі рукописи рецензуються науковою радою журналу і зовнішніми рецензентами. Престижність журналу підтверджує склад міжнародної редакційної колегії, в який входять вчені зі Словаччини, Білорусії, Польщі, Греції, Чехії, України, Ізраїлю, Росії, Великобританії, Казахстану, Індії.

І ось — все 8 наукових дослідницьких робіт конкурсантів «Black Sea Science 2020» опубліковані: http://ceres-journal.eu/iss200601. Це результати студентів-переможців конкурсу: Anastacia Pidgurska, Anna Ignatenko, Mykola Hnezdilov, Volodymyr Polianichkin, Vlavyslav Shurbin, Ilya Lehchylin, Maksym Zakharchenko, Diana Nazarova, Veronika Maraieva, Mykola Nechyporuk. Причому варто відзначити, що в якості співавторів в цих публікаціях виступають їх наукові керівники (і це справедливо!). Тематика цих робіт охоплює найрізноманітніші галузі інформаційних технологій і автоматизації: «Дослідження інтелектуального міського трафіку», «Розробка апаратно-програмного комплексу для відновлення координації рухів пальців і сприйняття кольору», «Модель створення високореалістічного тривимірного зображення», «Вимірювальна система для моніторингу деформації структур великих розмірів», «Дослідження можливості застосування алгоритму ‘бджолиної колонії’ для визначення топології бездротової мережі», «Дистанційна система вимірювання температури і вологості».

Публікація досліджень конкурсантів за напрямом «Інформаційні технології, автоматизація і робототехніка» в такому солідному науковому європейському виданні — це безумовно визнання рівня молодіжної української науки в області IT і високого рівня студентського конкурсу «Black Sea Science».