Підсумки студентського наукового конкурсу «Black Sea Science 2020» у напрямку IT

В Одесі офіційно завершено проведення Міжнародного конкурсу студентських наукових робіт «Black Sea Science 2020».

Цей конкурс щорічно (вже втретє) проводиться на базі Одеської національної академії харчових технологій за підтримки Міністерства освіти і науки України під егідою організації Black Sea Universities Network — об’єднання закладів вищої освіти Чорноморського регіону. Мета конкурсу — розширення міжнародних зв’язків та активізація наукової роботи студентів. У складі засновників — ВНЗ з Білорусії, Болгарії, Казахстану, Молдови, Китаю, Швейцарії, Ізраїлю, Грузії, Польщі. Слід зазначити, що це один з небагатьох студентських конкурсів в Україні, який дає можливість українським здобувачам вищої освіти безпосередньо порівняти свій рівень наукових досягнень із зарубіжними однолітками, визначити найбільш значущі напрямки розвитку науки та інженерії. Конкурс Black Sea Science спочатку замислювався як змагання для студентів країн Причорноморського басейну, але швидко переріс ці рамки, участю в ньому зацікавилися країни багатьох інших регіонів.

У 2020 році конкурс проводився за наступними напрямками: харчова наука і технології; економіка та управління; інформаційні технології, автоматизація і робототехніка; енергетика та енергоефективність; екологія та охорона навколишнього середовища.

До складу журі Конкурсу входили 91 вчений, з них 50 осіб з 18 зарубіжних країн: США, Німеччина, Швейцарія, Ангола, Бенін, Латвія, Туреччина, Ізраїль, Китай, Румунія, Грузія, Польща, Словаччина, Казахстан, Азербайджан, Болгарія, Молдова , Білорусь.

У 2020 році на конкурс було подано 202 (!) роботи (для порівняння — в минулому році — 142), в тому числі 57 робіт із зарубіжних університетів, 34 роботи з ОНАХТ і 5 з коледжів ОНАХТ, і 106 робіт з інших українських закладів. Роботи надійшли з 29 зарубіжних університетів таких країн, як Франція, Греція, Китай, Македонія, Литва, Польща, Словаччина, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Білорусь і Молдова.

У напрямку «Інформаційні технології, автоматизація і робототехніка» (IT) в цьому році були надіслані 48 робіт з 32 вищих навчальних закладів (авторами яких є 64 студенти, яких направляли 59 наукових керівників). До складу журі цього напрямку увійшли відомі вчені та організатори в області IT, серед яких: Francisco Augusto — доктор наук, менеджер з міжнародних зв’язків — Вищий інститут інформаційних і комунікаційних технологій (Ангола); Simon Milbert — віце-президент фірми Xtra Information Management, Inc. (США); Ivan Palov — D.Sc., Professor, Русенський університет «Ангел Канча» (Болгарія); Gerard H. Degla — менеджер зі зв’язків і тренінгів Групи компаній «MAPCOM solutions informatiques» (Бенін); д.т.н., професора Viktor Khobin, Valeriy Plotnikov, Sergii Artemenko, Petro Montyk.

У напрямку «Інформаційні технології, автоматизація і робототехніка» були подані роботи з 6 зарубіжних ВНЗ (які представляли Білорусь, Китай, Казахстан, Польщу, Грузію) і 25 відомих українських університетів (Національний університет «Запорізька політехніка», Харківський національний університет імені В.Н.Каразіна, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Вінницький національний технічний університет, Одеський національний політехнічний університет, Одеська національна академія харчових технологій, Чорноморський національний університет імені Петра Могили — повний перелік наведено в таблиці учасників — http://isc.onaft.edu.ua/wp-content/uploads/sites/50/ 2020/04/2-etap-IT-.pdf). Слід підкреслити, що всі роботи представлялися тільки англійською мовою, і їх перевірка була анонімною, члени журі працювали з ними по шифру, без згадки авторства, університету і країни. Така процедура забезпечила неупереджений розгляд студентських творінь, робота журі була досить напруженою — багатьом довелося рецензувати більше 10 статей. Слід їм віддати належне, незважаючи на очевидну зайнятість, практично всі члени журі у напрямку IT знайшли час на підтримку студентської науки.

Конкуренція серед надісланих робіт у напрямку IT була дуже висока, деякі наукові роботи представляють собою майже завершений стартап, деякі — готові наукові публікації рівня кандидатів наук, деякі напевно будуть претендувати на отримання патенту на винахід. Досить сказати, що серед керівників — 17 професорів, докторів наук, завідувачів різними кафедрами. Відрадно, що вперше в цьому конкурсі взяли участь 6 студентів наших коледжів (одна з цих робіт навіть увійшла в число призерів).

У відповідність з положенням і регламентом роботи конкурсу журі напрямку IT відібрало 12 призових робіт, які отримали найбільшу кількість балів, в їх числі 3 наукових дослідження студентів ОНАХТ (кожну роботу перевірили мінімум 2 члена журі) — таблиця переможців http://isc.onaft.edu.ua/wp-content/uploads/ sites / 50/2020/04/2-etap-IT-.pdf. Серед призерів — студенти з Дніпра, Миколаєва, Вінниці, Києва, Одеси, Харкова, Мінська (Білорусь), Лодзі (Польща). Серед найцікавіших робіт — дослідження інтелектуального міського трафіку (Настя Підгурська, Донецький національний університет імені Василя Стуса), система вимірювання для контролю деформації мостових конструкцій (Максим Захарченко, Харківський національний автомобільно-дорожній університет), апаратно-програмний комплекс для відновлення координації рухів пальців і сприйняття кольору (Микола Гнєздилов, Чорноморський національний університет імені Петра Могили), модель високореалістічного створення тривимірного зображення (Микола Нечипорук, Вінницький національний технічний університет). Деякі автори, незважаючи на юний вік — уже відомі в світі науки (наприклад, Микола Нечипорук, студент 3 курсу факультету інформаційних технологій і комп’ютерної інженерії, має кілька публікацій в системі Scopus).

Всі конкурсанти отримали барвисті сертифікати учасників конкурсу «Black Sea Science 2020», призери — дипломи переможців відповідної номінації, публікацію своїх робіт в електронному збірнику, підготовленому організаторами конкурсу.

Для студентів, які брали участь в конкурсі в номінації «Інформаційні технології, автоматизація і робототехніка» був підготовлений особливий сюрприз — їх роботи були також розглянуті редакційною колегією наукового журналу Central European Researchers Journal (Ceres, http://ceres-journal.eu/, Словаччина), із загального числа відібрані 8 (!) робіт, рекомендованих до безкоштовної публікації в цьому науковому виданні. За словами засновника журналу Joseph Kostolny, ці статті вийдуть в Ceres в найближчих номерах в 2020 році.

Основні теми журналу Ceres стосуються сучасних інформаційних технологій, комп’ютерних систем, критичних інфраструктур і т.д. Серед публікацій домінують статті європейських аспірантів, докторантів і молодих дослідників, також представлені оглядові статті та методологічні презентації відомих дослідників і інженерів. Публікація досліджень українських студентів в такому солідному виданні — це визнання рівня нашої молодіжної науки в області IT і високого рівня студентського конкурсу «Black Sea Science».

Побажаємо ж нашим студентам нових перемог в конкурсах і нових досягнень в науці!